trygonometria
zakręcony: Cosinus jednego z kątów ostrych trójkata prostokątnego =
14 . Wyznacz długości pozostałych
boków jeśli dłuższa przyprostokątna ma dł
√5
Dzieki za pomoc
19 gru 20:00
pigor: ...., np. tak :
cosβ=
14=
ac ⇒
a=1k i
c=4k , gdzie k∊R
+ ⇒
⇒ b
2=c
2−a
2= 16k
2−k
2= 15k
2 ⇒ ⇒
b=√15k,
zatem
sinβ= bc=
√15k4k=
14√15 ,
tgβ=ba=
√15kk=
√15, więc
ctgβ= 1√15=
115√15.
19 gru 21:44
wodnik:

1) a<b
b=
√5
c=4
√5
c
2=a
2+b
2
a
2=(4
√5)
2−(
√5)
2
a
2=75
a=5
√3>
√5 nie odpowiada warunkom zadania
2)
a<b
b=
√5
c=4a
c
2=a
2+b
2
(4a)
2=(
√5)
2+a
2
16a
2=5+a
2
15a
2=5
19 gru 21:49
19 gru 21:50
pigor: ..., przepraszam ... to co napisałem nie dotyczy tego zadania, bo
nie doczytałem 2−ego zdania w treści , a więc nie ma mnie , znikam
19 gru 21:51
pigor: ... , co ja tu robię
19 gru 21:52
Eta:
Hehe

nie "znikaj"
19 gru 21:52
19 gru 21:54