Graniastosłup ma 66 krawędzi. Ile ścian bocznych ma ten graniastosłup ?
kamczatka: Dopiero zaczynam Stereometrie i nie rozumiem najprostszych zadań:
Graniastosłup ma 66 krawędzi. Ile ścian bocznych ma ten graniastosłup ?
19 gru 19:59
Radek: Skorzystaj z tego że liczba ścian wyraża się wzorem n+2, a liczba krawędzi 3n
19 gru 20:14
kamczatka: a ten n co oznacza?
19 gru 20:20
Radek: Jeśli w podstawie jest n−kąt to ilość ścian wyrażą się tymi wzorami co podałem powyżej.
Np . Trójkątny graniastosłup ilość ścian 5 a krawędzi 9
19 gru 20:30
wodnik:

Szukaj analogii.
Graniastosłup trójkątny ma w podstawie Δ.
n=3 liczba boków wielokata, który jest w podstawie.
3*3=9 liczba krawędzi ( możesz tez liczyc tak: 3+3+3=9)
3+3=6 liczba wierzchołków
3+2=5 liczba ścian
Graniastosłup czworokątny ma w podstawie czworokat.
n=4
4*3=12 liczba krawędzi ( możesz też liczyć tak: 4+4+4=12)
4+4=8 liczba wierzchołków
4+2=6 liczba ścian
Ogólnie:
3*n − liczba krawędzi
2n− liczba wierzchołków
n+2 − liczba ścian.
Twoje zadanie
66− liczba krawędzi
3*n=66
n=22 w podstawie 22−kąt, czyli ma 22 ściany boczne i dwie podstawy
22+2=24 ściany
19 gru 21:13
yui: yui
20 kwi 12:11