Wielomiany
Kurinho: wyznacz wspóczynnik b c tak aby wielomian w(x)*F(x)−H(x) był wielomianem zerowym jeśli
W(x)=−3x+5 F(x)=x2+bx+c H(x)=−3x3−x2−2x+20
19 gru 19:39
Janek191:
W(x) = − 3x + 5
F(x) = x2 + b x + c
H(x) = − 3 x3 − x2 − 2x + 20
Ma być W(x)*F(x) − H(x) = 0
czyli
( −3x + 5)*(x2 + b x + c) − ( − 3 x3 − x2 − 2x + 20) = 0
− 3 x3 − 3b x2 − 3c x + 5 x2 +5b x + 5 c) + 3 x3 + x2 + 2 x − 20 = 0
(−3b + 6) x2 + ( − 3c + 5b + 2) x + 5 c − 20 = 0
więc
− 3b + 6 = 0 ⇒ b = 2
− 3 c + 5*2 + 2 = 0 ⇒ c = 4
5*4 − 20 = 0
Odp. b = 2, c = 4
================
20 gru 13:15