Trygonometria
O.O: Kąty α i β są kątami ostrymi trójkąta prostokątnego i sinα − sinβ = 0. Zatem :
a) α=β
b) α>β
c) α<β
d) a+β<90o
Proszę o wyjaśnienie.
19 gru 18:24
karobert: α=β=450
sinα=sinβ=√2/2
19 gru 18:33
karobert: przekątna kwadratu o boku "a" jest nachylona do boku pod kątem 450, oblicz − wyprowadź sobie
sinus korzystając z definicji
19 gru 18:36
O.O: właśnie, nie wiem jak to udowodnić pisemnie? jak wyprowadzić?
19 gru 18:38
karobert:
d − przekątna kwadratu
a − bok kwadratu
α − kąt pomiędzy przekątną i bokiem = 450
z tw.Pitagorasa d=a√2
sinα=a/d
sinα=a/a√2
po skróceniu a otrzymujesz: sinα=1/√2
po wymnożeniu tego ułamka przez ułamek √2/√2 otrzymujesz:
sinα=√2/2
analogicznie dla drugiego kąta=β
i koniec dowodu
19 gru 18:48
O.O: dzięki
19 gru 18:58