matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
howto:
Obliczyć granicę
http://www5a.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP13001if3h3e587c2b02g000026iga442f3edi48a?MSPStoreType=image/gif&s=7&w=179.&h=28.
gdzie log to logarytm naturalny
19 gru 18:16
howto:
http://www5a.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP28001i8ai7d956d0e5fh000035a83bi1784bh4g8?MSPStoreType=image/gif&s=48&w=170.&h=39.
przepraszam x nie dopisało
19 gru 18:19
Krzysiek:
z reguły de l'Hospitala możesz korzystać?
19 gru 18:24
howto:
No dobrze, ale mam coś takiego po przekształceniu:
http://www5a.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP121911bc7e721237gg7b800001d9cc23i1c5i6di1?MSPStoreType=image/gif&s=58&w=248.&h=40
używam de hospitala i uzyskuję coś takiego:
http://www5a.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP16291b8c35ihbi319hbc00002c4dc0967hgga227?MSPStoreType=image/gif&s=21&w=238.&h=36
co mi daje kolejne nieoznaczone symbole
19 gru 18:41
Krzysiek:
jeszcze kilka razy stosujesz tą regułę
19 gru 18:51