Uzasadnić, że obrót na płaszczyźnie R2
patii93: 63. (a) Uzasadnić, że obrót na płaszczyźnie R2 wokół początku układu współrzędnych o kat ϕ jest
przekształceniem liniowym. Znaleźć macierz tego obrotu w bazach standardowych.
(b) Pokazać, że symetria wzlędem osi Oz w przestrzeni R3 jest przekształceniem liniowym.
Znaleźć
macierz tej symetrii w bazach standardowych.
bardzo prosze o pomoc bo nie mam pojecia jak sie za to zabrac.
19 gru 18:03
Krzysiek: a) f(x,y)=(xcosΦ−ysinΦ,xsinΦ+ycosΦ)
u=(x,y)
v=(x
1,y
1)
trzeba sprawdzić czy
1)f(u+v)=f(u)+f(v)
f(u+v)=f(x+x
1,y+y
1)=((x+x
1)cosΦ−(y+y
1)sinΦ,(x+x
1)sinΦ+(y+y
1)cosΦ)=
=(xcosΦ−ysinΦ,xsinΦ+ycosΦ)+(x
1cosΦ−y
1sinΦ,x
1sinΦ+y
1cosΦ)=f(u)+f(v)
2)α∊R trzeba sprawdzić czy f(αu)=αf(u)
b) podobnie.
19 gru 18:16