obliczyc bez uzycia tablic
jerey: tg215+tg245+tg275
19 gru 17:21
jerey: | | 3 | |
Rozwiazalem, wyszło |
| proszę o sprawdzenie z góry dzięki |
| | 2 | |
19 gru 17:36
+-: tg260o=3, a więc źle
19 gru 22:28
jerey: a moglbys to rozpisac?
19 gru 23:04
5-latek: tg15=tg(60−45)= jest wzor na to
albo tg15 policzz ewzoru polowkowego
tg75=tg(30+45) . tez jest na to wzor
19 gru 23:10
jerey: zbyt długa droga, podstawiac to do wzorow na tangensta i bawic sie z ułamkami, da sie jakos
szybciej?
19 gru 23:11
5-latek: Jest zagladnac do tablic i odczytac
19 gru 23:12
5-latek: Mialo byc
19 gru 23:13
ZKS:
tg(75
o) = ctg(15
o)
| | sin2(15o) | | cos2(15o) | |
tg2(15o) + ctg2(15o) = |
| + |
| = |
| | cos2(15o) | | sin2(15o) | |
| sin4(15o) + cos4(15o) | |
| = |
| sin2(15o)cos2(15o) | |
| [sin2(15o) + cos2(15o)]2 − 2sin2(15o)cos2(15o) | |
| = |
| sin2(15o)cos2(15o) | |
19 gru 23:15
ZKS:
Można również wykorzystać wzór bez wyprowadzeń ale najpierw trzeba go znać
| | 2 | |
tg(x) + ctg(x) = |
| |
| | sin(2x) | |
| | 2 | |
tg2(15o) + ctg2(15o) = [tg(15o) + ctg(15o)]2 − 2 = [ |
| ]2 − 2 = |
| | sin(2 * 15o) | |
19 gru 23:23
jerey: dzięki
19 gru 23:25
19 gru 23:44