Panko:
R , r − promienie podstaw stożka ściętego
h −−− wysokosć
l −−−tworząca
l=
√h2 +(R−r)2
P
pc = π(R+r)*l +π(r
2 +R
2)
V= (π/3)*(r
2 + r*R + R
2 )*h
......................................................................
a) jedna trzecia wysokości od dołu ( od strony podstawy stożka)
h=(1/3)*H=3 cm R=4 cm
l=
√32 +(4/3)2 =
√97/9=
√97/3
Pole pow całkowitej st. sciętego= π(4+8/3)*p{97)/3 +π(16+64/9) cm
2
..................................................................
b) nasladownictwo wskazane