Udowodnij tożsamości trygonometryczne:
_Adula_: Udowodnij tożsamości trygonometryczne:
a) (1+cos x)(1−cos x)= sin2 x
b) cos x* sin x2+ cos3 x= cos x
c) 1−2sin x* cos x= (sin x − cos x)2
d)cos2 x + tg2 * cos2 x = 1
e) 2sin2 x − 1= 1−2cos2 x
19 gru 16:03
wredulus:
Chyba sobie jaja robisz
Nawet nie siadlas do tych przykladow ... bo gdybys siadla to na pewno pierwsze bys zrobila
19 gru 16:14
wredulus:
Wszystkie przyklady sprowadzaja sie do umiejetnosci mnozenia ... wylaczania przed nawias ...
oraz zastosowania jedynki trygonometrycznej (jeden przyklad jest trudniejszy bo jeszcze trzeba
zapisac tanges za pomoca sinusa i cosinusa)
19 gru 16:16
19 gru 16:36