Wyznacz wartość parametru m, dla której iloczyn dwóch miejsc zerowych jest min.
Ksss: Dana jest funkcja określona wzorem:
f(x) = x2 + (4m−20)x + 16m2 + 16m + 4
Wyznacz tę wartość parametru m, dla której iloczyn dwóch różnych miejsc zerowych tej funkcji
osiąga najmniejszą wartość.
19 gru 14:05
ICSP: 1
o Δ > 0
| | c | | 16m2 + 16m + 4 | |
2o x1 * x2 = |
| = |
| = 16m2 + 16m + 4 = 4(4m2 + 4m + 1) = |
| | a | | 1 | |
| | 1 | |
= 4(2m+1)2 przyjmie wartość najmniejszą gdy m = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Pytanie czy m = − |
| ∊ 1o tzn czy spełnia warunek Δ > 0 |
| | 2 | |
To już sam sobie policzysz
19 gru 14:31