sposrod liczb losujemy
aaaa: Spośród cyfr,1,2,3,6,7,8,9 losujemy dwie.Wylosowane cyfry zapisujemy w kolejnosci losowania i
otrzymujemy liczbe dwucyfrową.Oblicz prawdopodobienstwo tego, żeotrzymana liczba jest
nieparyzsta lub jej cyfry nalezą do zbioru {1,3,6} a)cyfry moga sie powtarzac b) cyfry nie
moga sie powtarzać
19 gru 12:58
aaaa: czy ktos pomoze?
19 gru 13:18
wodnik:
a) |Ω|=7*7
|A|=7*4
|B|=3*3 cyfry należą do zbioru {1,3,6}
część już wystąpiła w zbiorze A ( mianowicie nieparzyste z cyfrą jedności: 1,3)
Wypiszę:
B={(1,1),(1,3)(1,6),(3,3),(3,1),(3,6),(6,1),(6,3),(6,6)}
|A∩B|=3*2 liczba jest nieparzysta i cyfry należą zbioru {1,3,6}
|AUB|=7*4+3*3−3*2
b) spróbujesz sam?
19 gru 16:31
Mila: ?
1 sty 16:26
:): a czy moze to ktos jeszcze wytlumaczyc?
1 sty 18:02
Mila:
Czego nie rozumiesz w tym rozwiązaniu?
Zadaj pytanie.
1 sty 18:24