| 1 | ||
∫ | ||
| 25x2+4 |
| 1 | 25 | 25 | ||||
no ja robie tak ze | * | arc tg( | x) ? moze tak byc? da się prosciej? jak | |||
| 25 | 4 | 4 |
| 1 | dx | |||
= | ∫ | = | ||
| 4 | {5x/2}2+1 |
| 5 | 5 | 2 | ||||
podstawiasz: t = | x, dt = | dx ⇒ dx = U | dt | |||
| 2 | 2 | 5 |
| 1 | dt | 5 | ||||
= | ∫ | = 0,1 arctg t + C = 0,1arctg | x + C | |||
| 10 | t2+1 | 2 |
| 2 | 2 | |||
[x= | t,dx= | dt] | ||
| 5 | 5 |
| 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | |||||||||||||||
∫ | * | dt= | * | ∫ | dt= | ||||||||||||||
| 5 | 4 | 5 | t2+1 |
| 1 | ||
= | arctg(t)=.... | |
| 10 |