.
Letty: Oblicz całkę nieoznaczoną
∫x5lnx dx
19 gru 11:16
AS: Kilkakrotnie przez części i po sprawie.
19 gru 11:20
19 gru 11:20
Letty: taki problem, że totalnie nie rozumiem tego całkowania przez części. Może mi to ktoś w miarę
jasno wytłumaczyć? bardzo proszę, bo nie mogę ruszyć z innymi całkami bo nie ogarniam tego
całkowania przez części.
19 gru 11:31
daras: tylko raz

f(x) = lnx, g '(x) = x
5
| | 1 | | x6 | |
f ' (x) = |
| , g(x) = |
| |
| | x | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | x6 | | x6 | |
∫x5lnx dx = |
| x6lnx − |
| ∫x5 dx = |
| x6lnx − |
| +C = |
| (lnx − |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 36 | | 6 | |
19 gru 11:32
daras: to weź ogarnij

to proste jak instrukcja cepa

wszystkich całek ci tu nie policzymy
19 gru 11:33
Letty: a taka całka jest dobrze policzona?
| | 1 | |
∫lnx dx = lnx *x − ∫ |
| * x = lnx * x − ∫1 = lnx * x − x = x( lnx − 1)  |
| | x | |
19 gru 11:55
daras: sprawdź obliczając pochodna z tego co ci wyszło
19 gru 12:10
19 gru 13:04