19 gru 11:07
19 gru 11:14
J: I założenie a ≠ −2
19 gru 11:15
daras: Jak chodziłem do podstawóki, tę regułkę nazywali tak:
"iloczyn wyrazów skrajnych = iloczynowi wyrazó środkowych"
do dziś nie wiem, które są skrajne a które środkowe

ale za to umiem mnożyć przez NWM
19 gru 11:16
J: Też pamiętam to określenie, ale chyba trafniejsze jest jest : "mnożymy na krzyż "
19 gru 11:22
majka: 2(a+2)=3(3a−4)
2a+4=9a−12
i co dalej?
19 gru 11:25
J: A co byś zaproponowała ?
19 gru 11:25
Asiek.: 2a+4=9a−12 +12
2a+16=9a
19 gru 11:28
J: Teraz wyrażenia zawierające "a" na lewą stonę równania, a "wolne" liczby na prawą, pamiętając
oczywiście o zmianie znaku
19 gru 11:31
5-latek: Asiek . A co to jest za rozwiazywanie rownania liniowego

jak sie rowzwiazuje takie rownania ?
19 gru 11:32
majka: 11a= −16
19 gru 11:32
5-latek: Zle
19 gru 11:33
Asiek.: szczerze to nie mam pojęcia

wszystko dzięki mojej ukochaniej pani od matematyki co nas nic
nie nauczyła <3
19 gru 11:34
J: Zmieniłas znak przy liczbie 16, a co z wyrazeniem 9a ? Wygląda na to, że nie zmieniłaś.
19 gru 11:35
majka: to mógłbyś mi to po kolei wytłumaczyć?

będę bardzo wdzięczna
19 gru 11:35
5-latek: Ty nie zwalaj na nauczycielke ze nie umiesz roziazywac .
Ile takich rownan do tej pory rozwiazalas? No?
Jak sie przenosi wyrazy na druga stone to zmienia sie znak na przeciwny
Wiec bedzie tak 2a−9a=−12−4 i dalej licz
zapoznaj sie z tym
https://matematykaszkolna.pl/strona/3412.html
19 gru 11:38
J: 2a+16 = 9a ( od obydwu stron odejmiemy 9a )
2a − 9a + 16 = 9a − 9a
2a − 9a + 16 = 0 ( teraz od obydwu stron odejmiemy 16)
2a −9a + 16 −16 = 0 − 16
2a − 9a = −16
Dalej sama
19 gru 11:40
majka: dziękuje bardzo za pomoc
19 gru 11:45
5-latek: Nie dziekuj tylko napisz tu rozwiazanie . Chce zobaczyc ze to naprawde umniesz
19 gru 11:46
mysliciel: 2a−9a=−16
−7a=−16
19 gru 11:53
5-latek: I teraz mozesz podziekowac

I nie zmieniaj tak czesto nickow
19 gru 11:54
mysliciel, majka: sory, siedzimy z siostrą i każda rozwiązuje swoje zadania

ale i tak obie dziękujemy
19 gru 11:56
daras: a wydawało się, że to brat i siostra
19 gru 12:13
5-latek: Ale jeszce brakuje siostry
Asiek
19 gru 12:14
mysliciel, majka: nie wiemy kto to Asiek.
19 gru 12:18
daras: wasza siostra przyrodnia
19 gru 17:11