Równania trygonomiczne
Bodek: Rozwiąż równanie:
b) 4sin
2x − sin
22x=1
19 gru 10:03
pigor: ...., no to np tak :
a)
cosx−sinx= 1cosx /* cosx≠0 ⇔ cos
2x+cosx sinx= 1 i x≠
12π+kπ ⇔
⇔ cos
2x+cosx sinx= sin
2x+cos
2x i (*)
x≠12π+kπ ⇒
⇒ cosxsinx− sin
2x=0 ⇔ sinx(cosx−sinx)=0 ⇔ sinx=0 v sinx=cosx /:cosx≠0 ⇔
⇔ sinx=0 v tgx= 1 , stąd i z (*) ⇔
x=kπ v
x=14π+kπ, k∊C. ...
19 gru 10:28
Bodek: nie rozumiem za bardzo skąd się wziął ten tg. gdzi sinx=cosx to jest tg?
19 gru 10:32
pigor: ..., np. tak :
b)
4sin2x− sin22x=1 ⇔ 4sin
2x− (sin2x)
2=1 ⇔ 4sin
2x− 4sin
2x cos
2x=1 ⇔
⇔ 4sin
2x− 4sin
2x (1−sin
2x)= 1 ⇔ 4sin
2x− 4sin
2x +4sin
4x= 1 ⇔
⇔ 4sin
4x=1 ⇔ 2|sin
2x|=1 ⇔ |sin
2x|=
12 ⇔ sinx= ±
12√2 ⇔
⇔ x=
14π+2kπ v x=
34π+2kπ v x=
74π+2kπ v x=
54+2kπ ⇔
⇔ x=
14π(1+8k) v x=
14π(3+8k) v x=
14π(5+8k) v x=
14π(7+8k).
19 gru 10:48
pigor: .. , obie strony dzielę przez cosx≠0, wtedy po lewej stronie
stosunek sinx do cosx to tg x, a po prawej 1 ; czyż nie
19 gru 10:51
Bodek: gdzie mogę znaleźć związki między funkcjami typu (sin2x)2 albo cos5x, cos3x?
nie wiem jak to rozpisywać a mam sporo zadań do przeliczenia
np. 2cos5x*cos3c=cos2x
19 gru 10:54
Bodek: cos
2x
−cosxsinx=sin
2x+cos
2x
19 gru 11:01
pigor: ... , przepraszam tak , oczywiście tam ma być minus .
19 gru 15:10