Janek191:
I Ω I = 6
2 = 36
A − zdarzenie losowe − " suma oczek w obu rzutach jest równa co najmniej 3 "
A' − zdarzenie przeciwne do A
A' − suma oczek w obu rzutach jest mniejsza od 3
A' = { (0,0),(0,1),(0,2),(1,0),(1,1),(2,0)}
I A ' I = 6
więc
zatem
| | 1 | | 5 | |
P( A ) = 1 − P( A' ) = 1 − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
============================
B − zdarzenie losowe − " iloczyn oczek jakie wypadną w obu rzutach jest mniejszy od 25"
B' − zdarzenie przeciwne do B
B' − " iloczyn liczby oczek jest ≥ 25 "
B' = { (5, 5),( 5,6),( 6,5), ( 6, 6)}
I B ' I = 4
więc
| | 1 | | 8 | |
P( B) = 1 − P( B' ) = 1 − |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | |
===========================