oblicz prawdopodobieństwo
siwy: w urnie jest n kul,w tym 4 czarne a pozostałe białe.losujemy kolejno 2 kule bez
zwracania.prawdopodobieństwo tego,że wylosujemy 2 kule różnego koloru jest równe 47.ile
kul białych jest w urnie?
19 gru 08:33
Kejt: masz odpowiedzi? bo mam rozwiązanie, ale nigdy nie byłam dobra z prawdopodobieństwa, więc jest
spora szansa, że się gdzieś rąbnęłam
19 gru 08:56
siwy: nie,ja też jestem lichy
19 gru 09:11
Aga1.:
Na szybko :2.
19 gru 09:21
Kejt:
n−4 − l. białych kul
zał. n∊lN ⋀ n>4
najpierw biała potem czarna:
najpierw czarna potem biała:
2n
2−2n=28n−112
2n
2−30n+112=0 /:2
n
2−15n+56=0
Δ=225−224=1
dobra, nie mogę znaleźć błędu.
19 gru 09:23
Kejt: liczba kul białych: 3 lub 4
19 gru 09:25
siwy: dzięki
19 gru 09:28
Aga1.: Ok.W obliczeniu n zamiast 15 napisałam 11, stąd zły wynik.
19 gru 09:31
Kejt: łuhu, czyli mam dobrze?
19 gru 09:31