funkcja liniowa
filip: a)napisz wzór funkcji liniowej g której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej
f(x) = −3x +6 i przechodzi przez punkt A (−1,2)
b) Narysuj rysunek oraz rozwiąż algebraicznie oraz graficznie nierówność g(x)≤f(x)
19 gru 00:07
filip: !
19 gru 00:14
Kejt:
y=ax+b <−−−szukany wzór
| | 1 | |
a= |
| ponieważ wykres ma być prostopadły |
| | 3 | |
przechodzić przez punkt (−1;2) => 2=−a+b
b−a=2
b) dwie tabelki i rysujesz wykres...
algebraicznie:
x+7≤−9x+18
10x≤11
x≤1,1
19 gru 00:28