liniowa
mateusz: Napisz wzór funkcji liniowej f, której miejscem zerowym jest liczba −3 a jej wykres przecina oś
OY w punkcie P=(0,6)
Rozwiąż algebraicznie nierówność f(1−x)≤4
18 gru 23:53
mateusz: Proszę o rozwiązanie krok po kroku !
19 gru 00:03
pigor: ..., np. niech
f(x)=ax+b= ? − szukany wzór , to z warunków
zadania
f(−3)= 0 i f(0)=6 i f(1−x) ≤ 4 ⇔ −3a+b=0 i b=6 i a(1−x)+b ≤ 4 ⇔
⇔ −3a= −6 /:(−3) i b=6 i a(1−x)+6 ≤ 4 ⇒ a=2 i b=6 i
i
f(x)=2x+6 − szukany
wzór funkcji liniowej i 2(1−x)≤ −2 /:2 ⇔
⇔ 1−x ≤ −1 ⇔ 1+1 ≤ x ⇔
x ≥2 ⇔
⇔
x∊[2;+∞) − szukane
rozwiązanie danej nierówności f(1−x)≤4. ...
19 gru 00:07