18 gru 23:35
Vizer: Mi osobiście na pierwszy rzut oka na pewno wydają się nieszablonowe porównując do
dotychczasowych. Matura z podstawki wydaje się trudniejsza pewnie przez wyżej nadmienioną
nieszablonowość natomiast rozszerzona jest zupełnie inna i wydaje się, że trzeba będzie się
napocić by zdążyć napisać wszystko

Od takie spostrzeżenie tylko po przeczytaniu zadań.
18 gru 23:39
Godzio:
Jeżeli chodzi o te zadania z poziomu rozszerzonego to te zadania z granic/pochodnych to darmowe
punkty, robi je się dosłownie w parę minut (granicę w niecałą minutę

) Już lepiej dać
bardziej wymagające zadania z LO niż największe banały ze studiów ...
18 gru 23:40
Vizer: Tak też to zauważyłem, że są one dodane by pokazać "wow studia wow limes wow pochodna"

Ale
zadania z kombinatoryki jak zwykle w formie nigdy ich nie umiałem rozwiązywać

Ciekawy jest
też ten system kodowania wyniku w pierwszych zadaniach otwartych.
18 gru 23:45
asdf: W końcu zaczyna to być podobne do matematyki

Szkoda tylko tego wolnego miejsca na zadanie 14...czemu na nie jest az cała strona?! TEN PAPIER
JEST ZA MOJE PODATKI! tyle tracic...
19 gru 00:00
asdf: zad 14 − rozszerzenie
19 gru 00:00
PW: Jak by nie patrzeć na jedno zadanie przeznaczono 10 minut. Jakie to szczęście, że udało mi się
zdać maturę w normalnych czasach. Dzisiaj bym nie zdołał z braku czasu. Tak się zastanawiam −
czy aby Komisja Egzaminacyjna nie odrywa się od realiów. Gdzie miejsce na zastanowienie się,
sprawdzenie swoich wyliczeń, opanowanie normalnego w takiej sytuacji zdenerwowania?
19 gru 00:58
matyk: Zadań rzeczywiście sporo, ale przynajmniej połowę z nich robi się w... 20 minut? Dla dobrego
maturzysty czasu wystarczy spokojnie.

Dobrze, że w końcu pojawiają się zadania na myślenie

Jestem ciekaw jakby wypadły procentowo wyniki z tej matury

(zapewne koło połowy by oblała)
W pełni zgodzę się z Godzio. Na analizę matematyczną programy nauczania przeznaczają około 30
godzin i jaki efekt z tego mamy? Osoba w gimnazjum liczy taką granicę jeśli nauczymy ją 3
regułek
19 gru 07:55
wredulus_pospolitus:
Spojrzałem na ta maturę (nie ukrywam, że nie jestem na czasie jeśli chodzi o poziom matury),
ale tylko rozszerzoną i moje uwagi:
1) Zadania testowe banalne (a przynajmniej 3/5),
2 −−− podstaw do wzoru
3 −−− błagam ... trudniejsze zadania były 'pykane' na egzaminach do LO (dawne czasy)
4 −−− kwestia rozumienia − jak rysuje się okręgi
5 −−− kwestia odnalezienia w tych paru kartkach ze wzorami, działu z trygonometrią
1 −−− kwestia czy ktoś 'umie/rozumie' prawdopodobieństwo
otwarte zadania:
6 −−− fajne (tak na dobry początek)
7 −−− granice są w LO ? Jestem pozytywnie zaskoczony
8 −−− pochodne wracają do LO − brawo
9 −−− banał (chyba że się ktoś pogubi z potęgami)
10 −−− fajne
11 −−− 'sztampa'
12 −−− też bez problemu ... chyba że ktoś się 'zlęknie' zapisu pk zamiast to 'na chama'
rozwiązać
13 −−− układ równań −−− też bez problemu większego powinno być
14 −−− banał (skoro są pochodne)
15 −−− nie jest trudne ... kwestia rysowania trójkątów prostokątnych
16 −−− fajne
17 −−− banał ... zwłaszcza że suma cyfr bardzo niska
18 −−− bardzo fajne (= proste) zadanie ... jeżeli można skorzystać z pochodnych
Ogólnie −−− matura wydaje się 'fajna' ... szkoda tylko tych zadań zamkniętych, ale tłumaczę to
sobie tym −−− 'nie chcemy aby jakiś głąb miał 0 pkt z rozszerzonej"
19 gru 09:59
5-latek: Matura dla humanistow
Zadanie nr 1.
dal jakiego paramertru m pierwiastki rownania (m−2)x
2−(2m−1)x+m+3=0 maja rozne znaki ?
zadanie nr2
| | 1 | |
Rozwiazac rownanie sinx+cosx= |
| |
| | sinx | |
Zadanie nr 3
Obliczyc obwwod trojkata ktorego dwa wierxcholki znajduja sie w punktach przeciecia okregu o
rownaniu x
2+y
2+2x−4y−4=0 z osie rzednych a a trzeci wierzcholek jest srodkiem tego okregu
Zadanie nr 4
Suma dlugosci wszystkich krawedzi prostopadloscianu o podsatwie kwadratowej wynosi 16 .Przy
jakiej wysokosci objetosc tego prostpadloscianu jest najwieksza
Zadanie nr 5
W partii200 lamp elektronowych jest 8 sztuk wadliwych . Losujemy 3 sztuki . Jakiejest
prawdopodobienstwo ze wszystkie 3 lampy beda wadliwe .
19 gru 10:53
5-latek: Matura Profil matematyczno −fizyczny
zadanie nr 1 .
Dla jakie wartosci parametru a rownanie
x
2−(2
a−1)x−3(4
a−1−2
a−2)=0 ma dwa pierwiastki rzeczywiste roznych znakow
Zadanie nr 2
Wsrod n losow loterii fantowej 6 losow wygrywa jak musi byc liczba losow aby
| | 1 | |
prawdopodobienstwo tego ze zakupione 2 losy beda wygrywajace , bylo wieksze od |
| |
| | 3 | |
Zadanie
nr 3 Wyznaczyc w ukladzie wspolrzednych zbior punktow ktorych wspolrzedne spelniaja nierownsci
y>=x
2 i y+|x|<= 6
Obliczyc objetosc bryly utworzonej poprzez obrot dookola osi OX figury ograniczonej liniami
y=x
2 i y+|x|=6
Zadanie nr 4 Dane ssa punkty A(1,0) B(5,2) P(4,4)
Na prostej rownoleglej do AB i przechodzacej przez punkt P znalezc punkt C rowno odlegly o
punktow A i B
Wykazac ze trojkat ABC jest prostokatny (to proste )
Ile wynosi skala jednokladnosci o srodku w poczatku ukladu wspolrzednych w ktorej pole obrazu
trojkata ABP jest rowne 20 ,
Zadanie nr 5
Okreslic dziedzine i sporzedzic wykres funkcji
| | x | | x | | x | |
f(x)= |
| +( |
| )2+( |
| )3+.......... |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
19 gru 11:16
5-latek: Zycze przyjemnego rozwiazywania
19 gru 11:17
5-latek: Wiem. Marzenia .

Ale ida Swieta to pomarzyc mozna
19 gru 11:51
5-latek: Zeby nie bylo . To nie ja wymyslilem te zadania . Sa to zadania z matury z 1975 i 1976r
20 gru 00:16
ZKZ: po przeczytaniu zadan mam to samo zdanie co wreduluspospolitus
Moze co do dawania wariantow odpowiedzi to (oprocz chyba dwoch zadan gdzie sa potrzebne) to
tlumacze to sobie tym ze sprawdzajacy nie chca sie papracowac i wziac duza za to kase .
20 gru 12:07
matyk: Ogólnie to jest to tak robione by egzaminatorzy prawie nic nie musieli robić. Zadania testowe i
te kodowane może sprawdzić komputer.
5−latek łatwe te zestawy masz

Ja osobiście jestem w posiadaniu takich, gdzie należy
rozwiązać równanie różniczkowe
20 gru 16:27
Dominik: zadanie 17 jest fajne, reszta latwa. nie widze sensu zmiany PR na cos takiego − jest jeszcze
latwiej.
21 gru 02:57
5-latek: matyk 
mam inne zestawy . Duzo trudniejsze . A ten dla dzissiejszych humanistow moze byc?
21 gru 08:51
matyk: Oczywiście

Można ich postraszyć jak było kiedyś

niech się cieszą, że teraz uczą się
takich banałów
21 gru 11:26