| a√3 | a√3 | ||
+5= | ? | ||
| 3 | 6 |
W trapez równoramienny o kącie ostrym 600 wpisano okrąg. Wyznacz stosunek obwodu trapezu do
średnicy okręgu
| √3 | h | ||
= | |||
| 2 | c |
| 2h | √3 | |||
c= | * | |||
| √3 | √3 |
| 2√3h | ||
c= | ||
| 3 |
| a+b | |
=c /2 | |
| 2 |
| 2√3h | ||
a+b=2* | ||
| 3 |
| 4√3h | ||
a+b= | ||
| 3 |
| 4√3h | 2√3h | 2√3h | ||||
Obw= | + | + | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| 6√3h | ||
Obw= | =2√3h | |
| 3 |
| a+b | ||
Średnica | =c | |
| 2 |
| 2√3h | ||
Średnia= | ||
| 3 |
| 2√3h | |||||||
= | |||||||
|
| 3 | ||
2√3h* | =3 | |
| 2√3h |
| 1 | ||
a z własności trójkąta prostokątnego o kacie ostrym 60o mamy r = | c√3 | |
| 2 |
| 8√3h | ||
L = 2c + a + b = 4c = | (a nie 6) | |
| 3 |
| 8√3h | ||
Z obwodem się pomyliłem bo winno być Obw= | ale czemu średnica jest nie poprawnie | |
| 3 |
| a+b | |
=c Jest taka zależność w trapezie równoramiennym w którego wpisano okrąg ? | |
| 2 |
Po co tyle obliczeń, wystarczy tak:
| 1 | 4c | |||||||||
2r = | c√3, szukany stosunek | = .... | ||||||||
| 2 |
|
| |||||||
|
| 8√3h | 3 | ||
* | =4 | ||
| 3 | 2√3h |
| 8√3 | ||
W odpowiedziach | ? | |
| 3 |
| 1 | ||
Tak, miałem w poście z godziny 23:16 zapisać h = | c√3, zamiast h wpisałem r | |
| 2 |