całka oznaczona
karla: Bardzo proszę o rozwiazanie możliwie krok po kroku tej całki:
całe wyrażenie pod całką jest jeszcze pod pierwiastkiem. Całka jest oznaczona u dołu 0 i u góry
12, ale proszę na razie o rozwiazanie samej całki. Z góry dziękuję
18 gru 22:07
pigor: ..., brakuje mi tam nawiasów, pytam więc, czy
tak wygląda ta twoja całka
| | −x | | x2 | | 1−x2+x2 | |
∫ (1+( |
| )2)dx= ∫ (1+ |
| )dx= ∫ |
| dx= |
| | √1−x2 | | 1−x2 | | 1−x2 | |
| | 1 | |
= ∫ |
| dx= i dalej rozkładaj na ułamki proste (np. w pamięci ;...  |
| | (1−x)(1+x) | |
18 gru 22:30
pigor: ... nie doczytałem, że to wszystko pod pierwiastkiem , bo
wtedy to masz całkę elementarną jak wykonasz wszystko to
co zrobiłem i spierwiastkujesz ...= arcsinx+C i koniec .
18 gru 22:33
karla: dziękuję ślicznie pigor

nie zauważyłam, że to wzór na arcsinx
19 gru 00:47
daras: krok po kroku znajdziesz w :
"Całki−metody rozwiązywania zadań" akurat pod choinkę

z płytą CD dla tych co nie lubią/umieją czytać tylko wolą oglądać na ekranie jak im się całki
same rozwiazują
19 gru 11:41
21 gru 15:09
daras: ale tutaj nie chcą sie poduczać tylko oczekują gotowych rozwiązań "krok po kroku" i tylko tych,
które maja zadane
21 gru 17:23