Fiz
Asia: Pomoże mi ktoś? Nie mam sił już spamować
Tratwa o masie 500 kg z człowiekiem o masie 70 kg płynie z prędkością 5 m/s. Człowiek
przechodzi ze środka tratwy na odległość 2m w czasie 4s i zatrzymuje się. Jaką odległość
przebędzie w tym czasie tratwa jeżeli człowiek idzie a) w kierunku ruchu tratwy b) w kierunku
przeciwnym c) prostopadle do ruchu tratwy? W jakim kierunku i z jaką prędkością powinien iść
człowiek aby tratwa się nie przemieszczała?
18 gru 21:37
MQ: Pewno już za późno, ale niech tam.
Prędkość początkowa tratwy z człowiekiem: v0=5m/s
Prędkość człowieka wzgl. tratwy: vc=2m/4s=0,5m/s
Wszystko można policzyć z zasady zachowania pędu:
pęd przed = pęd w trakcie
Pęd początkowy człowieka z tratwą (mt+mc)*v0
Pęd w trakcie przechodzenia:
a) vt*mt+(vt+vc)*mc
z tego wyliczymy vt i po pomnożeniu przez 4s dostaniemy odległość, jaką przepłynęła
tratwa.
b) vt*mt+(vt−vc)*mc
i dalej tak samo jak w a)
c) w przypadku ruchu prostopadłego składowe prostopadłe człowieka i tratwy muszą być przeciwne
co do zwrotów i równe co do wartości:
vtpr*mt=vc*mc
Prędkość wypadkową tratwy w tym przypadku liczymy z prawa Pitagorasa:
vt2=v02+vtpr2
Na ostatnie pytanie odpowiedzią jest przypadek a), ale z takim vc, że vt=0.
19 gru 09:27