Dwumian Newtona
Monia: Znaleźć szósty wyraz rozwinięcia dwumianu (a+b)
n, jeżeli wiadomo, że stosunek współczynnika
| | 13 | | 2 | |
wyrazu czwartego do współczynnika wyrazu trzeciego jest równy |
| oraz a= |
| i |
| | 3 | | 5√x | |
18 gru 21:36
Monia: up
18 gru 21:52
pigor: | | | |
..., a 6 = | an−5b5= ? , jeśli wiadomo, że |
| | |
| | n(n−1)(n−2)*2*1 | | 13 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | n(n−1)*3*2*1 | | 3 | |
| | 13 | |
⇔ U{n−2}{3= |
| ⇔ n−2= 13 ⇔ n=15 , więc |
| | 3 | |
| | | | 1 | | 15*14*13*12*11 | |
a 6= | (25√x)10* |
| (5√x)5= |
| *25x3= |
| | | 25 | | 5*4*3*2*1 | |
=3*7*13*11*32x
3= 21*143*32x
3=
96096x3 ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i mam cichą nadzieję ,że zainteresowany sprawdzi chociaż moje "rachunki"
18 gru 22:20
pigor: | | | | 13 | |
tam jest oczywiście |
| = |
| |
| | | | 3 | |
18 gru 22:21
Adrian: Wydaje mi się, że na początku jest błąd
25 gru 11:33
pigor: ... , może i powinno być odwrotnie, a
nb
n−5 , ale spotkałem się,
że to nazywają drugi przypadek. a jeśli ci nie o to chodzi, to pokaż co
i gdzie

, bo zdarza mi się ...
25 gru 12:01
Adrian: no właśnie, chodzi mi dokładnie o ten drugi przypadek... w takim wypadku mogą być 2 odpowiedzi?
28 gru 22:43
Adrian: albo sam nie widzę jakiegoś błędu, po prostu mam w zadaniu podane 4 odpowiedzi do wybrania:
A)6336, B)96096, C)6336/x D)96096/x
ale jak patrzę na Twoje obliczenia to wszystko wydaje się dobrze...
28 gru 22:51
pigor: .. kurcze jest

rzepraszam
brak wykładnika −1 przy liczeniu wyrazu a
6
| | | |
a więc powinno być : a6= | (2 5√x−1)15 * (2−1 5√x)10= |
| | |
| | | | | |
= | 215*x−3 * 2−10*x2= | 25*x−1= 96096x−1= 96096/x |
| | | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub II gi przypadek to :
| | | |
a6= | (2 5√x−1)10 * (2−1 5√x)15= ... sam dokończ analogicznie |
| | |
29 gru 01:08
daras: nikt nie sprawdził

pigor>>podawanie gotowych rozwiązań, nawet błędnych, mija się z celem
jest to tylko trening dla rozwiązującego albo l'art pour l'art
29 gru 10:23
Saizou : daras ale z drugiej strony "Eviva l'arte!"
29 gru 10:29
Adrian: 3003x/2 wychodziło?

czy sie gdzies machnalem?
29 gru 16:21