| 2 | ||
Jakie są współrzędne punktu leżącego na krzywej y= | gdzie x>0 którego odległość od | |
| x |
| 2 | ||
y = | ||
| x |
| 2 | ||
Czyli P = ( x0, | ) ; x0 > 0 | |
| x0 |
| 2 | ||
Niech prosta o równaniu x + 4y + k = 0 będzie styczna do krzywej o równaniu y = | ||
| x |
| 2 | ||
y = | ||
| x |
| 2 | ||
x + 4* | + k = 0 | |
| x |
| 8 | ||
x + | + k = 0 / * x | |
| x |
| 2 | ||
y = | ||
| x |
| 2 | ||
x + 4* | − 4√2 = 0 | |
| x |
| 8 | ||
x + | − 4√2 = 0 / * x | |
| x |
| 4√2 | ||
x0 = | = 2√2 | |
| 2 |
| 2 | 2 | 1 | √2 | |||||
y0 = | = | = | = | |||||
| x0 | 2√2 | √2 | 2 |
| √2 | ||
Odp. P0 = ( 2√2; | ) | |
| 2 |
| 2 | ||
y = | ||
| x |
| 2 | ||
Czyli P = ( x0, | ) ; x0 > 0 | |
| x0 |
| 2 | ||
Niech prosta o równaniu x + 4y + k = 0 będzie styczna do krzywej o równaniu y = | ||
| x |
| 2 | ||
y = | ||
| x |
| 2 | ||
x + 4* | + k = 0 | |
| x |
| 8 | ||
x + | + k = 0 / * x | |
| x |
| 2 | ||
y = | ||
| x |
| 2 | ||
x + 4* | − 4√2 = 0 | |
| x |
| 8 | ||
x + | − 4√2 = 0 / * x | |
| x |
| 4√2 | ||
x0 = | = 2√2 | |
| 2 |
| 2 | 2 | 1 | √2 | |||||
y0 = | = | = | = | |||||
| x0 | 2√2 | √2 | 2 |
| √2 | ||
Odp. P0 = ( 2√2; | ) | |
| 2 |