aska1: w trapezie rownoramiennym o kacie rozwartym 120 stopni spodek wysokosci poprowadzonej z
wierzcholka krotszej podstawypodzielil dluzsza podstawe na odcinki o dlugosci 10 cm i 4 cm.
oblicz:
a) obwod tego trapezu
b) wysokosc poprowadzona z wierzcholka kata ostrego i dlugosc przekatnejtego trapezu
18 gru 21:23
krystek:

I licz
18 gru 21:28
aska: jak obliczyc ta wysokosc ?
18 gru 21:39
aska1: pomoze mi ktos?
18 gru 21:46
18 gru 21:48
aska1: h=4√3 ?
18 gru 21:51
Alfa: jeśli:
b − krótsza podstawa
c − ramię
to:
c = ...
b = 10 − 4 = ...
zatem obwód L = a + b + 2c = ...
18 gru 21:54
Eta:

d
2= 10
2+(4
√3)
2
d=.....
18 gru 22:00
aska1: mozna jakos uproscic √58 ?czy musi tak zostac ?
18 gru 22:05