równania
xxx: Sprawdzi mi ktoś?
−16x = 64x2 + 1
0 = 64x2 + 16x + 1
(8x + 1)2 = 0
8x + 1 =0
x = −18 a ma wyjść 18
co robię źle?
18 gru 20:50
Adriaczi: tu musisz policzyć deltę
18 gru 20:51
Adriaczi: Δ=b2−4ac
18 gru 20:51
xxx: nie miałam jeszcze takiego czegoś ( jestem w 1 liceum)
18 gru 20:52
Adriaczi: rozumiem. a jak bym ci pokazał?
18 gru 20:53
Lorak: Twój wynik jest poprawny.
Błąd w odpowiedziach.
18 gru 20:53
Lorak: Adriaczi, nie trzeba liczyć tego deltą.
Nawet nie jest to wskazane
18 gru 20:54
Adriaczi: ale można ; )
18 gru 20:55
Adriaczi: rozwiązanie będzie takie samo
18 gru 20:56
xxx: czyli prawidłowe to jest −
18?
18 gru 20:57
18 gru 20:58
xxx: dziękuję
18 gru 21:03