.
Piotr 10: Małe pytanko
W urnie znajduje się n kul różowych i 2n kul zielonych. Losujemy dwie kule. Dla jakich n
prawdopodobieństwo wylosowania kul tego samego kolory jest większe od prawdopodobieństwa
wylosowania kul różnych kolorów?
Ω − zbiór 2−elementowych wariacji bez powtórzeń zbioru (3n) − elementowego
Wydaję mi się, że tak to będzie bo nie jest napisane w zadaniu ''jednocześnie'', więc to
kombinacje nie będą.
Zgadza się?
18 gru 20:38
utem:
Można i tak i z kombinacjami, na to samo wyjdzie.
18 gru 20:45
Piotr 10: Z kombinacjami to samo nie wyjdzie niestety
| | 9n3−3n | |
IΩI= |
| − za pomocą kombinacji |
| | 2 | |
IΩI=(3n−1)3n − za pomocą wariacji bez powtórzeń
18 gru 20:47
utem:
Różne Ω i inaczej liczysz zdarzenia sprzyjające, stosownie do zbioru zdarzeń elementarnych.
n>3
| | 5n2−3n | | 5n−3 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 3n(3n−1) | | 3*(3n−1) | |
Dokoncz sobie
18 gru 20:56
Piotr 10: Dobra, ok
18 gru 20:58
Piotr 10: Jakby ktoś mógł sprawdzić by było fajnie wyszło mi, że
n∊(3;+∞) ∧ n∊N, czyli n∊{4,5,6,7,8,9,10,11,12......}
18 gru 21:34
Piotr 10: Zrobiłem kombinacją i wariacją bez powtórzeń te zadanie i wyszły mi dwa inne wyniki
Za pomocą kombinacji n∊(3;+∞) ∧ n∊N, czyli n∊{4,5,6,7,8,9,10,11,12......}
Za pomocą wariacji bez powtórzeń n∊(1;+∞) ⋀ n∊N
Bardzo proszę o pomoc
18 gru 21:59
utem: |A|=2*(n*2n)
18 gru 22:28
utem: Pomyłka.
|A"|= jak wyżej
18 gru 22:33
Piotr 10: A no tak faktycznie, w wariacji kolejność jest ważna. Dziękuję za pomoc
19 gru 09:49