Proszę o pomoc
mateusz: Rozwiąż równania:
1) 2sin2 (x/2) + sinx = 0
2) cos2 −3sinxcox+1=0
18 gru 20:31
mateusz: pomoże ktoś?
18 gru 20:44
18 gru 21:01
mateusz: Proszę....
18 gru 21:48
pigor: ..., np.
1)
2sin212x+sinx= 0 ⇔ 2sin
212x+2sin
12xcos
12x= 0 ⇔
⇔ 2sin
12x (sin
12x+ cos
12x) = 0 ⇔
⇔ sin
12x= 0 v sin
12x= −cos
12x ⇒
12x=kπ v tg
12x= −1 ⇒
⇒
x=2kπ v
12x= −
14π+kπ ⇒
12x=
34π+kπ /*2 ⇔
⇔ x=
32π+2kπ ⇔ x=
12π(3+2k), czyli
odp.
x∊ {2kπ, 32π+2kπ} , k∊C. ...
18 gru 23:39
pigor: ...zad. 2) napisz poprawnie, jeszcze raz .
18 gru 23:40