Przeksztalcanie wykresu funcjki sin x
Maszyn: Jak powinny wygladac te dwie funkcje −−
f{x} = sin|x|
f{x} = sin|x− pi4|
18 gru 20:17
utem:

Symetria względem OY tej części wykresu z prawej strony osi Y (z lewej pomijamy)
18 gru 20:35
Maszyn: a moglbym poprosic o male wytlumaczenie dlaczego tak ?
Znaczy wiem jak wyglada sin|x| ale nie wiem o co chodzi z |x−π4| co tutaj trzeba zrobic bo
π4 to 45 stopni wiec trzeba przesunac w prawo o 45 stopni wykres sin|x| ?
18 gru 20:47
zombi: | | pi | | pi | |
Przesuwasz sinx o |
| w prawo. I teraz zastanów się co zrobi nam |...| na x− |
| . Przy |
| | 4 | | 4 | |
sin|x| było łatwo, bo dodatnie x zostają natomiast ujemne x zamieniają się dodatnie, więc na
identyczną wartość.
Dla zobrazowania narysuj sobie wykres funkcji, powiedzmy na to
|x−2| Jest to funkcja y=x przesunięta o wektor [2,0], po nałożeniu na nią wartości bezwzględnej
Dodatnia część odbija nam się względem x=2, bo weźmy dwa punkty:
x=3 wtedy |x−2| = 1
x=1 wtedy |x−2| = 1
| | pi | |
Zatem przy naszym |x− |
| | będziemy odbijać, 'kopiować' wykres z prawej na lewą względem |
| | 4 | |
A tutaj jak mi nie wierzysz masz rysunek:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin|x-pi%2F4|
18 gru 20:55
Maszyn: dobrz dziekuje juz rozumiem
18 gru 20:59
utem:
| | π | |
y=sin|x|→T[π/4,0]→y=sin|x− |
| ) |
| | 4 | |
18 gru 21:07
Maszyn: no wlasnie przesunolem sobie asymptote, bo wczesniej tego nie zrobilem i lepiej to zrozumialem.
Tylko mam takie male pytanie, czy te dwa pagorki beda sie powtarzaly okresowo?
18 gru 21:11
utem:
| | π | |
Nie są tylko w tym miejscu, dalej sinus i wykres symetryczny względem prostej x= |
| , tak |
| | 4 | |
jak Ci napisał kolega
zombi.
18 gru 21:26