ważne :))
patka : Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1 , x2 równania x2+2x+m−1=0 spełniają
warunek |x1|+|x2|≤3?
prosze o pomoc. wiem ze musze obliczyc delte, ale nie wiem jak sobie poradzic z warunkiem.
pewnie z wzorow Viete'a ale nie wiem jak.
18 gru 20:15
Bogdan:
Założenie: Δ > 0
Warunek: |x1| + |x2| ≤ 3 podnieś obustronnie do kwadratu i potem zastosuj wzory Viete'a
Korzystamy z |x|2 = x2
18 gru 20:43
Bizon:
... a może tak ...
1. Δ>0
Δ= 4−4(m−1)=4−4m+4=−4m
Δ>0 ⇒ −4m>0 ⇒ m<0
2. |x
1|+|x
2|≤3
| | −2−√−4m | | −2+√−4m | |
| |
| |+| |
| |≤3 |
| | 2 | | 2 | |
|1+√−m|+|1−√−m|≤3
1−
√−m=0 ⇒ 1=
√−m m=−1
Rozpatrujemy to w przedziałach
1
o
(−
∞,−1)
| | 3 | | 9 | | 9 | |
wtedy: 1+√−m−1+√−m≤3 ⇒ 2√−m≤3 ⇒ √−m≤ |
| ⇒ −m≤ |
| ⇒ m≥− |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 9 | |
... ogólnie w tym przedziale − |
| ≤m<−1 |
| | 4 | |
2
o
<−1,0)
wtedy: 1+
√−m+1−
√−m≤3 ⇒ 2≤3 spełnione dla −1<m<0
| | 9 | |
... i ostatecznie − |
| ≤m<0 |
| | 4 | |
18 gru 21:19
Bogdan:
Przemyśl Bizon swoje rozwiązanie. Weźmy np m = 1
x2 + 2x = 0 ⇒ x(x + 2) = 0 ⇒ x1 = 0, x2 = −2, |0| + |−2| = 2 ≤ 3
18 gru 21:33
Bizon:
a dlaczego mam brać m=1

18 gru 21:39
patka : dobra. juz nie wazne. rozwiazalam. ale by the way, źle obliczyles delte.
ale dzieki
18 gru 21:41
Bizon:
... masz rację ... spaprałem na początku licząc Δ −:(
18 gru 21:43
Bogdan:
Wziąłem sobie m spoza wyznaczonego przez Ciebie Bizon przedziału i ta liczba m = 1
spełnia warunki zadania, a to znaczy, że podałeś błędne rozwiązanie.
18 gru 21:43