Wykazać zbieżność ciągu
Mari: Ciąg {an}∞n=1 ma te własność, że jego podciągi {a2n}∞n=1, {a2n+1}∞n=1,
{a3n}∞n=1 są zbieżne. Wykazać zbieżność ciągu {an}∞n=1
18 gru 20:10
Maslanek: Podciąg zarówno parzystych i nieparzystych wyrazów tego ciągu są zbieżne.
Zatem wszystkie wyrazy począwszy od któregoś są zbieżne.
Zatem i ciąg jest zbieżny.
18 gru 20:11
Maslanek: Albo raczej:
Zatem wszystkie wyrazy począwszy od któregoś spełniają nierówność |an−g|<E dla dowolnego
ustalonego E.
18 gru 20:13
Krzysiek: Maslanek,
dla ciągu an=(−1)n
a2k,a2k+1 są zbieżne, ale an już zbieżny nie jest ...
dlatego jest ten trzeci warunek.
18 gru 20:16
Panko: Widać w czym problem. Podciągi z poprzedniego przykładu są i zbieżne , a l e do
róż n y c h granic
Stosujemy TW : jeżeli ciąg jest zbieżny , to każdy jego podciąg jest zbieżny do
tej samej g r a n i c y
Dowód: Niech ciąg ( a2n ) →q1 , ( a2n+1) →q2 , (a3n ) →q3.
Weźmy ciąg bk = (6,12,18,...) to podciąg ciągu ( a2n ) czyli bk→q1
Weźmy ciąg ck=(3,9,15,...) to podciąg ciągu ( a2n+1 ) czyli ck →q2
Co więcej bk i ck to podciągi ciągu (a3n ) czyli bk →q3. i ck →q3
Stąd q1=q2=q3 ( do jednej granicy)
Dalej to już prosta droga.
19 gru 00:18
Panko: Oczywiście powinno być
a(bk) →q1 ;
a(ck) →q2 ;
i dalej też a(bk) →q3
a(ck) →q3 ;
19 gru 11:47