zanetaa: | | 2a+1)x−5 | |
Liczba 1 jest miejscem zerowym funkcji f(x)= |
| ,jesli : |
| | x+a | |
A. a=5
B. a=2
C. a=−2
D. a=−5
18 gru 19:55
Kaja: za x podstaw 1 , a za f(x) zero i wylicz a
18 gru 20:09
zanetaa: | | 2a−4 | |
f(0)= |
| co dalej ? |
| | 1+a | |
18 gru 20:19
Tomaszxfgfd: gdzie się nawias zaczyna ? przed a czy 2 ?
18 gru 21:18
aska: w moim przypadku przed 2
18 gru 21:19
Tomaszxfgfd: podstaw jedynkę za x i przyrównaj to do 0
18 gru 21:21
aska1: a dobrze jest to co zaneta napisala wyzej ? bo nie wiem czy dobrze zrobilam
18 gru 21:24
Tomaszxfgfd: tak , dobrze
18 gru 21:26
aska: podpowiesz mi jak to dokonczyc ?
18 gru 21:27
Tomaszxfgfd: (2a−4)(1+a)=0
18 gru 21:29
krystek: Zapis f(1)=0 poprawcie zapis
18 gru 21:31
aska: cos mi sie nie zgadza...
18 gru 21:35
Tomaszxfgfd: tak?
18 gru 21:37
Tomaszxfgfd: pewnie o to , że źle to zapisałem , licznik musisz przyrównać to 0 a dół musi być różny od 0
czyli musisz określić dziedzinę
18 gru 21:39
Tomaszxfgfd: D: nalezy do R\{−1}
a =2
18 gru 21:40
krystek: | (2a+1)*1−5 | |
| =0⇔2a+1−5=0 |
| x+a | |
18 gru 21:41
aska: czyli a wynosi 2...a nie powinno byc 5 ? bo jak sobie dawalam zz tych dpowiedzi to mi wyszlo 5
18 gru 21:42
aska: uznam ze to bylo glupie

macie racje

dzieki
18 gru 21:43
Tomaszxfgfd: 2 na pewno
18 gru 21:44
aska: dzieki
18 gru 21:45