kasia: udowodnij ze wykres funkcji f(x)=2/x+6 oraz g(x)=−4/x przecinaja sie w punkcie o dodatniej
rzednej.
18 gru 19:18
18 gru 19:26
bezendu:
2x=−4x−24
6x=−24
x=−4
18 gru 19:29
Kaja: żeby sprawdzić dla jakiego x się przecinają nalezy przyrównać f(x)=g(x)
| | 2 | | −4 | |
czyli |
| = |
| gdzie x≠−6 i x≠0 |
| | x+6 | | x | |
2x=−4x−24
6x=−24 /:6
x=−4
no i teraz sprawdźmy jaka jest rzędna (czyli y) − możesz sobie podstawić to x=−4 dojednej z
tych dwóch funkcji (obojętne której)
18 gru 19:32
18 gru 19:35
bezendu:
@Kaja
18 gru 19:36
Kaja: o co chodzi bezendu?
18 gru 19:45
bezendu:
Piszesz rozwiązanie, zadania już zrobionego ?
18 gru 19:48
Kaja: zrobiłes go innym sposobem, a jak zaczęłam go robic, to twojego rozwiązania jeszcze nie było.
18 gru 19:59
zanetaa: dzieki za obydwa sposoby
18 gru 20:03