Oblicz
ded: √a−√a+3 jeśli √a+√a+3=4 ratunku jutro z takich przykładów sprawdzian i chcę mieć coś
na wzór pomożecie?
18 gru 19:15
ded:
18 gru 19:18
Saizou :
np. można zauważyć że
| 1 | | √a−√a+3 | | 1 | |
| = |
| =− |
| (√a−√a+3) |
| √a+√a+3 | | a−a−3 | | 3 | |
18 gru 19:18
ded: i jak takie cós dalej przekszałcić? mnożyć przecież potem nie można...
18 gru 19:20
Saizou : mamy równość między
| 1 | | 1 | |
| =− |
| (√a−√a+3) a dodatkowo wiesz że √a+√a+3=4 zatem .... |
| √a+√a+3 | | 3 | |
18 gru 19:23
ded: pomnożyć przez odwrotnosc?
18 gru 19:24
ded: i potem przez 1/3?
18 gru 19:24
18 gru 19:27
utem:
| | √a+√a+3 | | a−a−3 | |
√a−√a+3=(√a−√a+3)* |
| = |
| = |
| | √a+√a+3 | | √a+√a+3 | |
18 gru 19:36