wazneeeeeeeeeeeeeeee
aaaaaaaaaaaaaaa:

Czy mglby ktos pomoc znalezc rownanie funkcji ?
mam podane punkty:
{{0, 1}, {0.125, 0.774252}, {0.25, 0.720787}, {0.375, 0.720787}, {0.5,
0.763047}, {0.625, 0.846728}, {0.75, 0.983808}, {0.875,
1.2055}, {1, 1.64493}}]
pierwsze to x drugie to y w nawiasach
wykres wyglada tak:
18 gru 18:54
aaaaaaaaaaaaaaa: wie ktos moze co to moze byc?
18 gru 19:10
AS:
Wykres sugeruje że to jest parabola.
Zastosować należy regresje paraboliczną.
Rozwiązać należy układ równań,by uzyskać równanie paraboli
postaci y = a*x2 = b*x + c
Oto układ równań do rozwiązania (szukanymi a,b,c)
c*n + b*∑xi + a*∑xi2 = ∑yi
c*∑xi + b*∑xi2 a*∑xi3 = ∑xi*yi
c*∑xi2 + b*∑xi3 + a*∑xi4 = ∑xi2*yi
Najkorzystniej przygotować tabelkę
n x y x2 x3 x4 x*y x2*y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 0 1
2 0.125 0.774252
3
......
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
∑
18 gru 19:14
aaaaaaaaaaaaaaa: ale tutaj znajde wykres w postaci x + x + cos
a nie chodzi mi o taką postac
18 gru 19:32
AS: Uzyskasz funkcję postaci y = a*x2 + b*x + c czyli równanie paraboli.
Poprzednio popełniłem błąd (literówka),dlatego równanie ma być takie
jak podałem wcześniej.
18 gru 19:57