rozwiąż równanie
Natalka :
√3x2−9x+6√3=0
2(x+1)2=5(4−x)
18 gru 18:27
Kaja: Δ=81−4*
√3*6
√3=9
√Δ=3
18 gru 18:29
Natalka : mam pytanie , a jak obliczyłaś deltę ze wszyło 3 , znam wzór tylko mam problem z pierwiastkami
.
18 gru 18:30
Kaja: 2(x
2+2x+1)=20−5x
2x
2+4x+2−20+5x=0
2x
2+9x−18=0
Δ=81+4*2*18=225
√Δ=15
18 gru 18:31
Kaja: chyba chodzi ci o pierwiastek z delty. no pomyśl sobie jaka liczba (dodatnia) razy ta sama
liczba daje 9. to
18 gru 18:32
Kaja: to własnie 3
18 gru 18:32
Natalka : czemu 9 ?
18 gru 18:34
Kaja: a ile wynosi delta?
18 gru 18:39
Natalka : no właśnie z tego równania trzeba wyliczyć delte
18 gru 18:40
Kaja: wzór na deltę to Δ=b2−4ac czyli Δ=(−9)2−4*√3*6√3=81−4*3*6=81−72=9
i poytem liczysz √Δ=√9=3
18 gru 18:43
Natalka : tak ale dobra na końcu jest 6√3 to już tego pierwiastka nie bierzemy pod uwage?
18 gru 18:46
Kaja: jak to nie bierzemy? ja wymnożyłam te pierwiastki z trzech
18 gru 18:55
Natalka : Δ=81−4*3( bo z tego co mi się przynajmniej wydaje to jest pierwszy pierwiastek) *6*3 (a to 2 )
nie tak powinno być?
18 gru 19:00
Kaja: nie , przecież pierwiastek z 3, to nie to samo co trzy.
trzeba pomnożyć √3*√3=√9=3
18 gru 19:10