rozkład wielomianu
sage: Cześć, mam problem z rozłożeniem takiego wielomianu na czynniki:
2x3 − 3x2 − 3x + 2.
Próbowałem już grupować parami, ale nie wychodzi, więc albo robię gdzieś błąd, albo nie tędy
droga...
18 gru 18:04
Kaja: jednym z pierwiastków jest −1, więc podziel ten wielomian przez (x+1)
18 gru 18:06
sage: Nie przerabiałem dzielenia wielomianów, jestem na podstawie.
18 gru 18:07
Kaja: to mozna pogrupować:
2x
3+2−3x
2−3x=2(x
3+1)−3x(x+1)=2(x+1)(x
2−x+1)−3x(x+1)=(x+1)[2(x
2−x+1)−3x]=
| | 1 | |
=(x+1)(2x2−5x+2)=2(x+1)(x− |
| )(x−2) |
| | 2 | |
18 gru 18:10
sage: Dziękuję za pomoc
18 gru 18:13
Kaja:
18 gru 18:16