.
oliwkaxx: ile wynosi suma ulamkow algebraicznych 2/x+3 oraz −2/x−3
18 gru 18:02
Kaja: spraowadź sobie te ułamki do wspólnego mianownika
18 gru 18:03
Hajtowy:
| licznik | |
| = 0  |
| (x+3)(x−3) | |
18 gru 18:05
oliwkaxx: chyba wyjdzie x do kwadratu−9 a co z licznikami ?
18 gru 18:06
Hajtowy: | 2(x−3) − 2(x+3) | |
| =0 |
| (x+3)(x−3) | |
18 gru 18:08
oliwkaxx: dzieki wielkie
18 gru 18:08
oliwkaxx: czyli wynik jest taki : −12x2−9
18 gru 18:12
oliwkaxx: −12/xkwadrat−9
18 gru 18:13
AS: Suma podanych ułamków wynosi
| | 2 | | −2 | |
( |
| + 3) + ( |
| − 3) = 0 |
| | x | | x | |
18 gru 19:20