pomóżcie ;)
Weronika: Rozwiąż równanie.
2x
4 + 5x
3 = 8x
2 + 5x
Wyłączyłam x przed nawias i obliczyłam wszystko ale żle mi wyszły dwa pierwiastki, pomóżcie mi
18 gru 18:02
bezendu:
2x4+5x3−8x2−5x=0
x(2x3+5x2−8x−5)=0
teraz dokończ
18 gru 18:06
Marcinek: 2x4+5x3−8x2+5x =0 i skorzystaj z twierdzenia bézouta
18 gru 18:06
Hajtowy: 2x4 + 5x3 − 8x2 − 5 x ⇒ x(2x+1)(x2+2x−5)
18 gru 18:06
Weronika: ,Marcinek i Bezendu próbowałam tak już wcześniej i nie wyszło

Dziękuje Hajtowy <3 spróbuje tak, pewnie wyjdzie bo jeszcze nie robiłam tym sposobem
18 gru 18:11
Marcinek: musi wyjść

zrób tak jak bezendu i podziel wielomian w nawiasie przez (−1)
18 gru 18:13
Weronika: Dziękuje

Wyszło
18 gru 18:16
Weronika: Zrobiłam, wcześniej kilka razy Marcinek i wyszło tylko sposobem hajtowego
18 gru 18:17