Prawdopodobieństwo, proszę o pomoc.
kate: Ze zbioru liczb trzycyfrowych wybieramy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo wybrania
liczby, która przy dzieleniu przez 15 daje resztę 4.
18 gru 17:43
wredulus:
Jest to tak naprawde zadanie z ciagw arytmetycznych
Napisz jaka jestnajmniejsza liczba trzycyfrowa ktora przy dzieleniu przez 15 daje reszte 4
To jest twoje a
1
Oczywiscie r=15 ( dlaczego


)
W takim znajdz najwieksza taka trzycyfrowa liczbe
W takim razie ile jest takich liczb

A ile w sumie jest liczb trzycyfrowych
A wiec jakie bedzie prawdopodobienstwo
18 gru 17:46
bezendu:
|Ω|=900
|A|=60
Ω=9*10*10=900
a
1=109
a
n=994
r=15
109+(n−1)*15=994
109+15n−15=994
15n=900
n=60
A=60
18 gru 17:54
kate: Dziękuję, teraz mi się zgadza. Brałam za Ω 899 a nie 900... −.−
18 gru 18:03