utrwalenie funkcji liniowej
ktoś: Jak to rozwiązać? Nie rozumiem tego.
1.Wyznacz ma wiedząc,że wykres funkcji liniowej g jest równoległy do wykresu funkcji liniowej
jeśli f(x)=(2m−3)+4 i g(x)=−x+7
2.Wyznacz m wiedząc,że wykres funkcji liniowej g jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej f
jeśli f(x)=4x+6 i g(x)=mx−8
18 gru 17:35
18 gru 17:37
ktoś: ale jak to obliczyć? Nie chodzi mi o wynik
18 gru 18:55
bezendu:
1. 2m−3=−1
2. 4m=−1
18 gru 18:57
Kaja: jeśli wykresy funkcji liniowych sa równoległe, to znaczy że mają takie same współczynniki "a"
(te stojące przed x), czyli musi zachodzić 2m−3=−1
zatem 2m=−1+3
2m=2
m=1
18 gru 18:57
ktoś: Ok dzięki teraz juz będe wiedział
18 gru 18:58
Kaja: jesli wykresy fuckcji liniowych sa prostopadłe, to współczynniki "a" spełniają warunek
a
1*a
2=−1, zatem 4*m=−1
18 gru 18:58