Proszę o pomoc
dominika: Wykaż ,że
√4−2√3 + √12−6√3 = 2
18 gru 17:08
Patryk: √(√3−1)2
18 gru 17:11
Patryk: widzisz ,tak musisz zacząć
18 gru 17:11
dominika: a czemu tak ?
18 gru 17:12
tośka: podpowiedź:
4−2√3=(1−√3)2
12−6p{3)=(3−√3)2
18 gru 17:12
tośka: podpowiedź:
4−2√3=(1−√3)2
12−6√3=(3−√3)2
18 gru 17:13
bezendu:
|1−√3|+|√3+3|=2
1−√3<0 opuszczam moduł ze zmianą znaków.
√3−1+√3+3=2
2=2
C.N.W
18 gru 17:14
tośka: witaj bezendu
18 gru 17:15
dominika: no to będzie √3 − 1 + √3 − 3
18 gru 17:15
bezendu:
Cześć
18 gru 17:15
dominika: a co się stało z √3
18 gru 17:17
tośka: Nastepna podpowiedz √a2=IaI czyli np √(1−√3)2=|1−√3| i patrzysz czy wyrazenie pod
wartoscia bezwzgledna jest dodatnie czy ujemne . Jesli dodatnie to nie zmieniasz znaku
opuszczajac wartosc bezwzgledna a jesli ujemne to zmieniasz znak opuszczajac wartosc
bezwzgledna (tak jest oczywiscie z definicji wartosci bezwz. ) To samo z drugim pierwiastkiem
18 gru 17:17
bezendu:
Sorry, mam błąd
|1−√3|+|√3−3|=2
1−√3<0 √3−3<0 opuszczam moduł ze zmianą znaków.
√3−1+3−√3=2
2=2 C.N.W
Teraz jest ok
18 gru 17:18
dominika: ok . A jak mam tak
3√11+6√2 − √19−6√2
18 gru 17:21
tośka: napisz jak to liczyłas
18 gru 17:23
dominika: a i skad mam wiedzieć czy tam jest 1 czy np.2 chodzi mi w tym I1−√3I
18 gru 17:24
tośka: to jest przykład. kieruj się moimi dwiema podpowiedziami tym co napisał bezendu
18 gru 17:25
dominika: znaczy to jest np przykład 3√11+6√2 − √19−6√2= 10
18 gru 17:25
bezendu:
3√11+6√2−√19−6√2
3|√2+3|−|1−3√2|
3(√2+3)−(3√2−1)
3√2+9−3√3+1=10
18 gru 17:25
dominika: a skąd się wzieła ta 3 ?
18 gru 17:29
dominika: w |√2+3I
18 gru 17:30
tośka: a co masz przed? 3
18 gru 17:30
18 gru 17:31
dominika: ok juz wiem i tak znam wzory skróconego mnożenia
18 gru 17:32
dominika: a jeszcze mam jedno pytanie czemu jak jest √12−6√3 to jest |√3−3| a nie tak I3−√3I
18 gru 17:41
utem:
|√3−3|=|3−√3|=3−√3, bo 3−√3>0
18 gru 19:11