równanie
Marika: W październiku do klasy doszedł nowy kolega i wówczas chłopcy stanowili 0,4 klasy. Ile było
dzieci w klasie przed dojściem nowego ucznia, jeśli wcześniej chłopcy stanowili 38 klasy?
18 gru 15:55
wredulus:
Bylo 3/8 chlopakow .... a wiec 5/8 dziewczyn
Jest 0.4 chlopakow .... awiec 0.6 dziewczyn
5/8 *x. = 0.6(x+1). <−−−− poniewaz liczba dziewczyn sie nie zmienila.
Rozwiaz
18 gru 16:04
18 gru 16:06
pigor: ..., np. tak : niech x=? − szukana liczba uczniów klasy, to z treści
zadania :
x i ch.=
38x , ale jak x+ch., to ch.=0,4(x+1) , więc mamy równanie :
0,4(x+1)= 38x+1 /*40 ⇔ 16(x+1)= 15x+40 ⇔ 16x−15x= 40−16 ⇔
⇔
x= 24 − szukana
liczba uczniów klasy na początku, przed ... . ...
18 gru 16:07
wredulus:
Mozna tez bylo 'wpasc' na rozwiazanie bez liczenia tak naprawde
Wiem ze na.poczatku liczba uczniow byla podzielna przez 8 ... po dojsciu ucznia liczba uczniow
bedzie podzielna przez 5. (Wynika to z proporcji chlopaki − dziewczyny).
Wiec mamy (liczba uczniow na poczatku):
8 −−−− nie bo 9 nie jest podzielne przez 5
16 −−−− nie bo 17 nie jest podzielne przez 5
24 −−−− moze byc bo 25 podzielne przez 5
32 −−−− nie bo 33 nie jest podzielne przez 5
40 −−−− nie bo 41 nie jest podzielne przez 5
48 −−−− nie bo 49 nie jest podzielne przez 5
56 −−−− nie bo 57 nie jest podzielne przez 5
64 −−−− moze bo 65 podzielne przez 5
Ale klasy z 64 uczniami nie uraczysz w naszym systemie oswiaty ... ergo ... wynik to 24
18 gru 16:15
pigor: ...o

równanie dziewcząt − przyznaję − 100% lepsze od równania chłopców
18 gru 16:21