Dzielenie wyrażeń wymiernych, nie rozumiem kompletnie, umiem zrobić założenia
Nadia: x/x2−16/3x2/x2+8x+16
18 gru 15:25
wredulus:
Zapisz t normalnie
18 gru 15:26
18 gru 15:52
Nadia: chwilka, próbuję to rozszyfrować
18 gru 16:52
Nadia: x/x2−16 PODZIELIĆ 3x2/x2+8x+16
Przepraszam za kiepski zapis
18 gru 16:54
Nadia: xx2−16 : 3x2x2+8x+16
18 gru 17:27
18 gru 17:34
Nadia: Tak, dokładnie! Dzięki za porządny zapis
18 gru 17:42
J: Muszę kończyc.
Wskazówka: x2 −16 = (x+4)(x−4) oraz x2+8x+16 = (x+4)2
Pierwszy ułamek mnożysz przez odwrotność drugiego i skracasz
18 gru 17:45
wredulus:
Zauwaz ze
| a | | a | | d | |
| ÷ U {c}{d} = |
| × |
| |
| b | | b | | c | |
18 gru 17:48
Nadia: Mogę prosić wynik?
18 gru 17:57
Hajtowy: Policz

Przecież to nie na tym polega, żeby dostać gotowca
18 gru 18:02
Hajtowy: a=x
b=x
2−16
c=3x
2
d=x
2+8x+16
Czyli
Policz to
18 gru 18:03
Nadia: Jakbym wiedziała, to bym nie zapytała, prosze o pomoc, jutro mam sprawdzian
18 gru 18:05
J:
| | x*(x+4)2 | | x(x+4)(x+4) | | x+4 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3x2(x2−16) | | 3x2(x+4)(x−4) | | 3x(x−4) | |
19 gru 08:13
Nadia: J, dzięki serdeczne

Czasem mam problem, żeby po prostu znaleźć te skróty
19 gru 09:20
J: Nie ma sprawy

Zapamiętaj tylko jeszcze,że skracać możesz tylko jeżeli liczniku i
mianowniku jest ILOCZYN
19 gru 10:02