Wychodzi mi takie równanie: A - x%(z A) = B + y% (z B) Gdzie A i B są dane i w
Kurczak: Cześć wszystkim, zadanie z życia wzięte:
Drukarnia daje rabat 20% na swoje usługi.
Jeżeli klientowi zaproponuję cenę którą drukarnia ma przed rabatem, to jaką mam marżę (w %)?
18 gru 14:22
wredulus:
Ile.to jest 20% (marza) z 80% (cena w drukarni)
18 gru 14:32
pigor: ..., zadanie (problem) nieco sprecyzowany brzmi :
Drukarnia daje rabat 20% na swoje usługi. Jeżeli klientowi zaproponuje cenę,
którą drukarnia miała przed rabatem, to jaką będzie miała teraz marżę (w %)?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niech c − cena przed rabatem, a
x=? − szukany "nowy" rabat, to problem
drukarni ja opisuję np. takim równaniem :
(100−x)%*80%c= c ⇔ (100−x)%*8= 10 ⇔ 100−x= 125 ⇔
x%= 25% . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s.

Jeśli właściciel drukarni chce poznać szczegóły "mojego" równania
możemy o tym ...

pogadać ... ; pozdrawiam wszystkie drukarnie .
18 gru 15:06
pigor: ... , nie wiem czy dobrze kumam, ale
ten 25% rabat dla klienta, to tym samym marżą dla drukarni
18 gru 15:11
wredulus:
Zadanie jest proste .... x−−−pierwotna cena w drukarni =obecna cena w sprzedazy
0,8x −−− obecna cena w drukarni
x = 0,8x + y (gdzie y to marza)
Jaki procentem ceny w drukarni jest y
18 gru 15:13
Kurczak: Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Jeśli chodzi o precyzję zadania, to jest dokładnie tak jak pisałem: drukarnia daje mi rabat,
dzięki czemu ja gotowy produkt, który kupiłem w drukarni z rabatem mogę sprzedać mojemu
klientowi w takiej samej cenie jaką otrzymałby on gdyby osobiście zlecił pracę w drukarni.
Stąd właśnie zastanowienie się w takim razie jaką mam marżę

Wasza odpowiedź, że moja marża w takiej sytuacji wynosi 25% jest dokładnie tym, nad czym się
zastanawiałem. Zrobiłem takie równanie i wydało mi się dziwnie skomplikowane.
A+x%A=B−y%B
Pozdrawiam przyszłych księgowych i rachmistrzów!
18 gru 18:00