+-:

OdcineJK łączy środki przekątnych jest dany
Punkty E,F,G,H są środkami boków czworokąta
| | DC | | AB | |
JF=DG=GC= |
| , KF= |
| analogicznie pozostałe odcinki łączące środki przekątnych ze |
| | 2 | | 2 | |
środkami boków można to łatwo sprawdzić za pomocą cosinusów.
Konstrukcję rozpoczynamy od narysowania odcinka JK, następnie z puktu J zakreślamy łuk połową
CD, a z punktu K połową AB na przecięciu mamy Fanalogicznie wyznaczamy E,G,H. Teraz z punktu
kreślimy łuk połową BC, a z E połową AB w przecięciu mamy punkt B , analogicznie pozostałe
wierzchołki czworokąta.