granice funkcji
Kamil: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Oblicz granicę:
lim x→0 (√x+2 − √2)/sin3x
Mi wyszlo √2/4
Korzystałem z reguly de l'Hospitala.
18 gru 12:55
pigor: ..., no to zobaczmy, elementarnie np. tak :
| | √x+2−√2 | | x+2−2 | |
lim x → 0 |
| = lim x → 0 |
| = |
| | sin3x | | sin3x(√x+2+√2) | |
| | 3x | | 1 | |
= lim x → 0 |
| = 1* |
| = |
| | 3sin3x(√x+2+√2) | | 3(√0+2+√2) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
a Lopitalem to (√x+2−√2) ' = |
| i (sin3x)' = 3cosx , więc |
| | 2{x+2} | |
podziel czyli pomnóż przez odwrotność sam
18 gru 13:17
PW: | (√x+2−√2)(√x+2+√2) | |
| = |
| (√x+2+√2)sin3x | |
18 gru 13:17
Kamil: wiadomo ze granica sinx/x to 1, ale czy jak odwrocimy to dziala tak samo?
do tej pory myslalem ze (sin3x)' = cos3x
18 gru 13:27
MQ: 1. Jeżeli odwrócimy, to działa tak samo.
2. (sin3x)'=3cos3x
18 gru 13:30
pigor: | | ax | | 1 | |
... , tak samo, bo |
| = |
| i grania ilorazu = ...  |
| | sinax | | | |
18 gru 14:42
pigor: ,,,, oczywiście miała być nie grania, tylko granica= ...
18 gru 14:49