Rzucamy kostką
john2: Prawdopodobieństwo.
Witam, jeśli ktoś znajdzie czas, proszę o sprawdzenie.
Rzucam 2 razy kostką. Jaka jest szansa, że czwórka wypadnie co najmniej raz.
|Ω| = 36
! sposób:
Biorę zdarzenie przeciwne do A, czyli niewylosowanie czwórki ani razu.
|A'| = 5 * 5 = 25 (czyli niewylosowanie czwórki za pierwszym razem i niewylosowanie czwórki za
drugim razem)
Używając schematu Bernoulliego też tyle wychodzi:
| | | | 1 | | 5 | | 25 | |
Pk(n) = | * ( |
| )0 * ( |
| )2 = |
| |
| | | 6 | | 6 | | 36 | |
II sposób:
Zakładam sobie, że za pierwszym razem wylosuję czwórkę, za drugim coś innego niż czwórkę, więc:
1 * 5
ale równie dobrze mogę wylosować najpierw coś innego a potem czwórkę, więc:
1 * 5 * 2
Dokładam scenariusz, w którym dwa razy wyrzuciłem czwórkę:
|A| = 1 * 5 * 2 + 1 = 11
Czy wszystko jest ok i czy może jest jeszcze inny sposób na zrobienie tego?
18 gru 12:45
wredulus: Wszystko jest ok
18 gru 14:33
wredulus:
Drugi sposob oczywiscie takze bernullim mozesz zrobic
18 gru 14:34
john2: A możesz powiedzieć, co podstawić do wzoru Bernoulliego w drugim sposobie?
Wiem, że gdybym miał wylosować czwórkę dokładnie raz, to miałbym:
| | | | 1 | | 5 | |
Pn(k) = | * ( |
| )1 * ( |
| )2 − 1 |
| | | 6 | | 6 | |
ale tu mam już znienawidzone przeze mnie "co najmniej" raz.
18 gru 14:46
wredulus:
Liczysz Pn(k>=1) = Pn(k=1) + Pn(k=2)
18 gru 14:51
john2: Działa. Dzięki wielkie.
18 gru 14:55