Wzory Vieta
Jarek: y= −3x2 + x + 2
Oblicz
a) sumę odwrotności pierwiastków tego trójmianu
b) sumę kwadratów tych pierwiastków
a) 1/x1 + 1/x2 = −0.5 ?
b) x12 + x22 = 1/9 + 4/3
Jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy obliczyłem to poprawnie lub gdzie popełniłem błąd?
18 gru 11:40
5-latek: | 1 | | 1 | | x2+x1 | |
| + |
| = |
| = wzory znasz wiec policz |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | |
18 gru 11:46
Jarek: czyli w b) wychodzi 2,5
podpunkt a) jest poprawny?
18 gru 11:52
J: a) dobrze
b) pokaż jak liczysz ?
18 gru 12:02
5-latek: | | b | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) podpunkt x1+x2=− |
| =− |
| = |
| wiec masz zle powinno byc |
| |
| | a | | −3 | | 3 | | 2 | |
| | b | | c | |
b) x12+x22= (x1+x2)2−2x1*x2=(− |
| )2−2* |
| = policz |
| | a | | a | |
18 gru 12:06
Jarek: Δ= 25
x1 = −b−√Δ : 2a = 1
x2 = 2/3
x2 + x1 5/3
________ = _____ = 5/2 = 2.5
x1 * x2 2/3
18 gru 12:07
5-latek: | | c | | 2 | |
Przepraszam Cie podpunkt a)masz dobrze bo |
| =− |
| |
| | a | | 3 | |
Nie wiem czemu zobaczylem do iloczynu ze a=3
18 gru 12:10
J: Jarek.
| | 1 | | 4 | |
Podpunkt b) masz też dobrze, tylko źle dodałeś te dwa ułamki |
| + |
| |
| | 9 | | 3 | |
18 gru 12:15
pigor: ..., no i musisz jeszcze podać warunek (rozwiązać nierówność)
Δ ≥ 0, czyli warunek istnienia tychże pierwiastków, bo może na koniec
okazać się , że ..., no właśnie co
18 gru 12:15
J: A tak przy okazji, to "delta" w tym zadaniu Cie nie obchodzi. Nie musisz wogóle obliczać x1 i
x2
18 gru 12:18
Jarek: Δ≥0 → równanie ma dwa pierwiastki ?
18 gru 12:19
Jarek: Skoro nie liczyć delty to w jaki sposób?
18 gru 12:21
J: Zgadzam sie z uwagą pigora.Może być "podchwytliwe zadanie" ...... Stosując wzory Viete'a,
oblicz.. ,
a okazuje się, że Δ < 0. Ale to byłaby już wredność autora zadania.
18 gru 12:23
5-latek: I w dodatku jeszce policzyl zle x2 i potem sume odwrotnosci pierwiastkow tez zle (post 12:07)
18 gru 12:23
J: W nagłowku postu masz " wzory Viet'a", czyli z nich korzystasz.
18 gru 12:25
J: Jarek. Skąd na początku miałeś:
18 gru 12:31
pigor: ...tak
J , kiedyś się z tym spotkałem i to też nazywam ...
wredotą autora(ów) , choć nie powiem, że ich...

nie rozumiem
18 gru 12:35
Jarek: Korzystając z tego
https://matematykaszkolna.pl/strona/1404.html
Pierw obliczam delte, wychodzi 25 czyli jest wieksza od zera. Można korzystać z wzorów.
Następnie korzystam z tych wzorów x
1 + x
2 = −b/a czyli, x
1 + x
2 = 1/3
x
1*x
2 =
Potem
x
12 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1 * x
2 = (1/3)
2 − 2*(−2/3) =
18 gru 12:37
J: Jarek. OK. Pokaż, jak dodałeś te dwa ułamki, że wyszedł Ci wynik: 2,5
18 gru 12:42
Jarek: Źle wyszło, jak przepisywałem na klawiaturze to musiałem coś pomylić bo już mam mętlik.
1/9 + 4/3 = 13/9 = 1i4/9
18 gru 12:44
J: No nareszcie. I to jest poprawny wynik
18 gru 12:47
Jarek: Dzięki za pomoc wszystkim
18 gru 12:48
Jarek: Mam jeszcze jedno:
Wyznacz wartość parametru m, dla którego równanie ma 2 różne pierwiastki ujemne.
x2 − (2m−1)x − m+1 = 0
Δ= 4m2 + 8m − 5
Δm = 144
x1 = −2.5
x2 = 0,5
m∊(−∞, −2.5) ∪ (0,5 , +∞)
zgadza się ?
18 gru 12:55
5-latek: Warunki takie 1. Δ>0 2 . x1+x2<0 3. x1*x2>0 i dopiero suma tych 3 warunkow da
rozwiazanie
18 gru 13:07
Jarek: mialem je napisane na kartce, tutaj ich nie przepisywalem
18 gru 13:09